Jump to content
GIGN Forum

Dzīvokļa iegāde Rīga


Traffic
 Share

Recommended Posts

Vasarā vajadzētu tā kā ņemt uz krīta dzīvokli. Tad beidzas pašreizējais īres līgums un īrēt vairs negribu. Neesmu to visu vēl nopietni sācis darīt, bet doma ir studijas tipa vai 2 istabu uz 50k. Tas ir apmēram uz tik, cik es gribētu iekļauties, mazliet pašķirstot ss liekas reāli. (Daži eksemplāri centrā) Solīdu, remontu toč negribu taisīt.

Ir kādi ieteikumi? Attiecībā uz jebko - pašu iegādes procesu, novērtēšanu, varbūt ir kaut kas, kam netiek pievērsta pienācīga uzmanība, utt. Labāk dzirdēt kaut ko, ko jau varbūt zinu, nekā kaut ko palaist garām.

Link to comment
Share on other sites

Nu pat kā finišēju ar dzīvokļa iegādi un kredīta kārtošanu. Manā gadījumā bija tā, ka es baigi nebraukāju neskatījos vairākus variantus - pa lielam bija 4 varianti kas mani apmierināja un iegādājos to kurš viss vairāk patīk pašam.

Par bankām Tom. ir nedaudz kļūdījies. Pēc visu līgumu izlasīšanas kā labākas bankas varu viennozīmīgi minēt SEB un NORDEA. DNB un SWEDBANK līgumi viss vairāk nepatika. Gan DNB, gan SWED patur tiesības vienpersoniski mainīt līguma nosacījumus pēc pāris gadiem. DNB bija kaut kāds mistisks papildus procents ko viņi var piemērot - aizmirsu kas tas bija par sūdu, bet man tas likās pēc tāda % ko pieliek klāt ja DNB bankas rezultāti švakāki paliek.

Principā ko es Tev ieteiktu skatīties pie bankām ņemot kredītu:

1. Vai viņi ļauj ātrāk dzēst kredītu bez maksas. Respektīvi tu kaut kur izrauj 15k un girbi to naudu novirzīt kredīta dzēšanai. Citas bankas to uzskata par līguma izmaiņām un var arī sākt mainīt pārējos nosacījumus. Vai arī viņi paņem % par to, ka tu gribi iemaksāt lielāku $$$. SEB un NORDEA var dzēst kredīti cik lielā apmērā un kad gribi. Termiņš paliek nemainīgs, samazinās mēneša maksājums.

2. Vai banka līgumā patur tiesības pēc noteikta laika vienpersoniski mainīt līguma nosacījumus. No tā vajadzētu izvairīties. SEB un NORDEA nosacījumi paliek nemainīgi uz visu līguma darbības laiku.

3. Vai banka piedāvā iespēju refinansēt. Man gan tas nebija svarīgi, bet daudziem ir.

4. Loģiski skaties lai ir labāka % likme. Un nekautrējies būt kā "mauka" un apstaigāt visas bankas un informēt katru banku par nosacījumiem kādus piedāvā konkurenti un vai viņi nevar piedāvāt ko labāku. Manā gadījumā SEB ar Nordea kādas 3x piedāvāja labākus nosacījumus lai kreditējās pie viņiem.

5. Pašam startam vēl noteikti svarīgi būtu painteresēties par bankas komisijām. Citas bankas līguma noformēšanu piedāvā bez maksas. Parasti bankas prasa 2.5% par kredīta izsniegšanu, bet šis arī ir koriģējams. SEB bija bez maksas un atsaucoties uz SEB piedāvājumu, NORDEA man nometa līdz 0,5%

6. Ja Tev ir bērns - viennozīmīgi iesaku kredītu kārtot caur ALTUM. Pirmkārt samazinās pirmā iemaksa. Otrkārt tu fiziski vinē uz to, ka valsts nodeva samazināta no 2,5% uz 0,5%

7. Ja tu skatīsies dzīvokli centrā kas viennozīmīgi būs pavecās ēkās tad rēķini, ka uz šādiem dzīvokļiem banka var prasīt diezgan palielu pirmo piemaksu - 15%-25% mierīgi.

Par pašu pirkšanas procesu - ja es ko nopietnāk noskatījis, pirms ej uz banku nekautrējies pāris kaimiņiem pie durvīm pieklauvēt un pajautāt to kas Tevi varētu interesēt. Citreiz kaimiņš var pastāstīt tādus apslēptus trikus ko pārdevējs noklusē. :)

Par bankām - tā kā es principā nopietni izskatīju tikai NORDEA un SEB tad varu iedot Tev abās bankās kontaktus. NORDEA strādā mans bijušais klases biedrs. SEB čalis ir mana kolēģa draugs. Abi čalīši diezgan daudz palīdzēja :) PM ja vajag kontaktus.

Veiksmi. :)

Link to comment
Share on other sites

Banka parasti jaunajiem projektiem dod finansējumu 80-90%. Vecajām ēkām 70-85%.

Tas noteikti skaidrojams ar to, ka ja gadījumā tu izdomā nemaksāt un viņiem tas dzīvoklis būs jārealizē tad viņiem vieglāk to bus izdarīt ar dzīvokli jaunajā projektā - ja tu izdomā nemaksāt pēc 15 gadiem tad viņiem realizēt šo objektu kļūst vēl grūtāk.

Es nezinu, kā ir par dzīvokļiem centrā, bet par dzīvokļiem mikrorajonos - tur tik tiešām ir tā kā es teicu.

Link to comment
Share on other sites

Tom. vai nu pa diviem gadiem SEB ir kas mainījies, vai arī man palīdzēja tas, ka bija nosacīti pazīstams menedžeris.

SEB man kredītu ar 85% finansējumu apstiprināja 24h laikā, tad vajadzēja tikai nosacījumus pieslīpēt.

Velns viņu zin, ko viņi no Tevis gribēja. :D

Link to comment
Share on other sites

Arī interesē šis topiks. Tagad notiks nekustamā īpašuma nodokļa revīzija, pareizi? Līdz ar to daudziem "luksusa" dzīvokļiem labajos Rīgas rajonos cenām būtu jākrītas. Šeit ir jāsaprot, vai ilgtermiņā joprojām investēt dzīvoklī ir laba ideja. Dzīvokļi centrā ir likvīdi. Ja tas ir 2 istabu dzīvoklis, var vieglāk izīrēt. Protams, jautājums, vai pirkt "renovētu", jaunu, vai vecu un pašam renovēt.

Interese klusajā centrā vai Vecrīgā, NE jaunajā projektā, bet gan renovētā ēkā. Manuprāt, laika pārbaudītas celtnes noturēs savu vērtību, bet daudzi jaunie projekti ir uztaisīti tā - tjap ļap. Viedokļi?

Link to comment
Share on other sites

Var protams pirkt dzīvokli Vecrīgā tikai es tam neredzu pilnīgi nekādu jēgu. Pārmaksāt tādu naudu par to, ka dzīvoklis atrodās Vecrīgā ir vienkārši mega debīli. Vecrīgā manu prāt var pirkt dzīvokli, kā otro īpašumu, ja Tev ir pilna dirsa ar naudu.

Vecrīgā vairāk "-" kā "+". Tas tā manā skatījumā.

Par kluso centru jau ir savādāk, bet arī cenas uzskrūvētas, mašīnu nav kur turēt. Labi Tev 1 mašīnai būs vēl vieta, bet ja kāds atbrauc ciemos tad sākās problēmas.

Par jaunajiem projektiem - ir ļoti jāskatās kas ir attīstītājs un ir pilnīgi iespējams, ka ar nu pat kā celtu ēku tāpat var iegrābties.

Īstenībā tur nav ko baigi gari spriedelēt - no sākuma jāsaprot ko pats vēlies un tad arī skaties visu kas tiek piedāvāts tavā vēlmju diapazonā, noteikti izdosies kaut ko atrast. :)

Link to comment
Share on other sites

Jebaķ, 70k par būri pilsētā. Tur tak normāla māja sanāk Rīgas rajonā, vai tomēr prioritāte ir dzīvot maksimāli tuvu darbam, lai nav transports jāizmanto?

Vai tomēr tas ir baigi ērti lozēt ar visu to caurrunāto par apsaimniekotāja izvēli, kaimiņiem, mājas stāvokli utt. blablabla.? Ja tev ir sava māja, tu viņu remontē kad gribi un kā gribi. Protams dārgāk, kā samesties uz visu kūti, taču tu maksā par savu labklājību, nevis citu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

dzīvokli pirkt tāpat kā sviestmaizi , ja esi slinks un gribi gatavu sviestmaizi tad maksāsi par to 10 eiro, ja nopirksi maizi desu un sviestu pats - samaksasi 3 eiro, ja nauda daudz tad pērc gatavo sviestmaizi(nezinot kā viņa taisīta)....

gold

Link to comment
Share on other sites

Darījumu kārto caur notāru.

1. puses paraksta līgumu un pircējs iemaksā naudu notāra kontā.

2. pārdevējs paraksta nodrošinājuma pilnvaru Zemesgrāmatai.

3. kad dzīvoklis pārrakstīts notārs pārskaita naudu pārdevējam.

To pašu var izdarīt arī caur bankas darījuma kontu, bet notārs var pakonsultēt, pieslīpēt līgumu kā vajag. Bankas neiesprings un dos tikai savus standarta līgumus.

Atmaksāt naudu pirms termiņa bez komisijas var visās bankās (nosaka Patērētāju tiesību likums).

Bankas nevar grozīt līgumus pēc saviem ieskatiem, to var darīt tikai, ja palielinās risks (tu zaudē darbu, paņem kredītbrīvdienas u.t.t.).

Labāk pērc vecu un remontē pats vai kopā ar draugiem. Ietaupīsi daudz. Ja nauda nav faktors, tad tas viss nav no svara.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 3 weeks later...

Traffik, ja tev vēl ir aktuāli, kaut ko es arī varu ieteikt n shit. Bet tad privāti un ar konkrētiem jautājumiem - esmu gan nekustamajos ilgāku laiku strādājusi, gan pati gājusi cauri NĪ meklēšanas un iegādes procesiem.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...